Sunday, February 26

Kahwin PAKSA, relakah aku?


perkahwinan adalah satu kehidupan antara due insan. namun, apakah itu kawen paksa? dipaksa, terpaksa atau pon memaksa mempunyai maksud tersendiri. dipaksa kawen adalah bukan kerelaan haty and sometimes the owner of the body pon enggak tahu ape pon. hmmmm. sedih bukan? kenapa situasi dipaksa kawen harus wujud? bukankan perkahwinan tu satu alam yang indah untuk diharungi. jika terpaksa, ibarat tiada senyum manis serta gelak tawa dalam hubungan suami isteri.

kawen paksa bukan kerelaan haty. namun demi menjaga hati keluarga, diri sendiri dikorbankan. kalo aku dipaksa kawen, kompomnye aku mogok lapar. namun. entahlah. aku bukan di keadaan die. bagi aku kawen paksa tidak seharusnya wujud. kalo paksa makanya tiada rase ikhlas. kalo tiada rase ikhlas maka tiada berkatnya. betul kan.

aku terduduk. aku terdiam. aku terkesima. saat memikirkan andai aku terpaksa melalui semua ini sekarang. hmmm. tiada makna seindah kata. tiada hidup seindah bersama orang yang dicintai. ye betul, lepas kawen pon boleh bercinta. tapi. risiko amat tinggi. kalo betul pasangan itu baik dan soleh mahupon solehah, alhamdulilah. but macam mana if sebaliknya?? lu pikir lu tanggung la sorang ye dak?

relakah aku?

OWH TIDAK......!!!!!
mungkin senyum akan terukir dibibir. namun tangisan didalam hati, biarlah teresak sendiri.

34 comments:

laskar pelangi said...

ngewwww ngewwww ngewwww!

edisi hot ni.kawen paksa??
hurmmmmm..bukan senang.kawen ni tak leh nak buat main.bukan main2 kawen camgitu jerk. ni kes berat. sbb kita akan bersama si suami selamanyaaa~ tiada siapa yg kawen inginkan perceraian right.huuu~

Zakaria's daughter said...

oh tidakk.
wa tak rela dipaksa.
biau la wa kawen dengan orang yang wa dah kenal hati budinya.
isk. sadissss kot kalau dipaksa.

H.J said...

lama2 ikhlas la..haha

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

dia mcm full house la.. lama2 start caring.. lama2 start loving.. ;)

Nurulbadiah Lai said...

kak nurul tak boleh kahwin dgn org yg kak nurul tak cinta..:)

CekbOlat-bOlat said...

errr.. klau aku single aku terima jer.. hehehehe

JIJI YU said...

cinta lleh dibaja kan

cik LOLA said...

dah macam novel plak.

memang la org cakap bercinta lepas kawin lagi best.

tapi aku tak sanggup camtu. weeeeeeeeee

xila riston said...

kita rela...weee

zOeY zAu YaH said...

kahwen paksa means kawen tanpa kerelaan dan mestilah bersama seseorg yg kita x cinta kan...i would say NO! hehe..

Love hurt aeNnn said...

kawen paksa okay jugakk. heee. janji lelaki tue baek ;)
cuma kawen paksa nie takut cket laaa. sebab kita tak kenal dyeowg.. kankankan ;)

zulhilmi tempoyak said...

klu ngan sy..??

pls la rela..
hahahaha

~eZmALiZa~ said...

lain mcm je post nuru kali nie..hehehe :))

jodoh semua di tangan ALLAH. percaya sahaja padaNya..insyaALLAH...ketentuanNya jgn kita tolak... :)

asfira aminuddin said...

i rasa i tak setuju kot if kena kawin paksa. tapi if lelaki tu i rasa mcm beriman dan mampu bimbing i ke rarah yg lebih baik, why not. amboi senang pulak i ckp. hehehe.

Wawa Tasliman said...

bercinta selepas kawin quite interesting.. :)

nuruashia said...

@laskar pelangi yup..betul tu..tp kalo dah TERPAKSA kawen cmne??

nuruashia said...

@Zakaria's daughter sadis amat kan?? huhuh

nuruashia said...

@H.J laki mmg sng ckp kan :P

nuruashia said...

@Muhammad Saiazuan Norhalik t5u muvee laa u :P

nuruashia said...

@Nurulbadiah Lai huwaaaa..tu laa sys..

nuruashia said...

@CekbOlat-bOlat KALO laa kn.hahaa

nuruashia said...

@JIJI YU ye mmg tp bkn sng huhuh

nuruashia said...

@cik LOLA kn..xsnggup..!!

nuruashia said...

@xila riston kami pon :(

nuruashia said...

@zOeY zAu YaH me too..but cmne nk elak huhuh

nuruashia said...

@Love hurt aeNnn kalo dpt laki baik xpe yunk..huhuh

nuruashia said...

@zulhilmi tempoyak OPS hahahah :P

nuruashia said...

@~eZmALiZa~ uhuk9! i'll try sys..

nuruashia said...

@asfira aminuddin mmg laa..tp mcm mne nk taw org tu baik or x..mst kne knl dulu kn..

nuruashia said...

@Wawa Tasliman yes u're right but ntah laa..

CIK IMAKASIHDANI said...

macam merana je kalau kena paksa kawen T^T

jom komen cini pulak cinta, kawan, kawan cinta ;)

tamlegend said...

nama kawan awak tu lily aimie ke?sebab sy ada kawan nama dia lily aimie bakal dikawin pksa kan

nuruashia said...

@CIK IMAKASIHDANI huhuh..btol tu...

nuruashia said...

@tamlegend wohooo.,.no2..